Det är det smartaste beslut jag har fattat
Puntas historia är också historien om Masai, och det är historien om ett mer än 30 år långt professionellt samarbete som med tiden har blivit mycket mer än så. Allt börjar 1992 när syskonparet Nina och Hans, som grundade Masai, åker till Indien för att få sin första kollektion producerad. Det är en liten beställning de har med sig och flera tillverkare tackar nej. De rekommenderas att ta kontakt med Punta, som vid den tiden driver en mindre verksamhet med export och produktion av kläder. Punta går med på att producera den mindre beställningen för Masai, eftersom den lämpar sig för storleken på hennes verksamhet. Det har nu gått mer än 30 år sedan samarbetet inleddes och Punta äger idag två fabriker i Delhi-området, vilka uteslutande tillverkar kläder åt Masai.
I november 2022 beslutar vi att det är dags att åka till Indien för att höra historien från Punta själv. Vi träffar Punta i hennes hem i Delhi där hon berättar hur allt började:
”Nina och Hans kom ner. De hade startat det här lilla företaget. Vi träffades och arbetade tillsammans, och långsamt, år för år, växte deras verksamhet. 1997–98 hade de blivit riktigt stora. Jag var också en väldigt liten exportör, inte alls särskilt stor. Så jag upptäckte att jag var tvungen att göra ett val. Antingen kunde jag växa med dem, eller så skulle de leta efter fler leverantörer … Jag tror att det är det smartaste beslut jag någonsin har fattat – att bara arbeta för Masai.”
Tilliten skapas bara med tiden
Punta berättar att hon har trivts med att arbeta uteslutande med Masai. Hon är en liten producent med en mindre organisation och därför har det varit enklare att bara ha en kund. Hon har inte behövt lyssna till många olika kunders behov, utan tillsammans med Masai har hon hittat lösningarna. Punta upplever att hon har varit i en position där hon har kunnat anpassa verksamheten efter Masais behov. Samarbetet har alltid grundat sig i tillit, respekt och förståelse för varandras utmaningar. Som Punta uttrycker det:
”En sådan förståelse byggs bara upp över tid och tilliten skapas bara med tiden. Det beror inte på att det inte har funnits några problem – självklart har det uppstått utmaningar – men vi kan prata om det och vi lyssnar på varandra, så att vi alltid hittar en bra lösning för båda parter.”
Punta vill inte beskriva samarbetet med Danmark som ett möte mellan kulturer, utan i stället som ett samarbete som kännetecknas av ömsesidig respekt.
”Det här är kanske inte helt politiskt korrekt att säga, men jag tycker att det har varit ett sånt nöje att arbeta med danskarna jämfört med många andra länder. De är artiga, ärliga och behandlar dig med respekt, och det är ju precis vad alla önskar sig.”
De stöttar mig och jag stöttar dem
Punta börjar sin verksamhet redan 1982. Punta berättar att många av de nuvarande anställda blev en del av verksamheten redan under de första åren. De var ganska unga när företaget startade upp, och tillsammans har de utvecklat hantverket och skapat en produkt de är väldigt stolta över. Många av medarbetarna har idag arbetat i mer än 20 och 30 år på Punta.
Tillit är det viktigaste för Punta i relationen med de anställda. De litar på henne och hon litar på dem. Att de har arbetat tillsammans i så många år innebär att de stöttar varandra – och stödet går åt båda hållen.
”De litar på mig och jag litar på dem. Och det faktum att vi har haft så många år tillsammans betyder att vi vill fortsätta att hjälpa varandra. De stöttar mig och jag stöttar dem.”
Majoriteten av medarbetarna på Puntas fabrik är män. Det beror på att det huvudsakligen är män som är utbildade skräddare i Indien. Vi frågar Punta om det har varit svårt som kvinna att leda en verksamhet i Indien. Hon berättar att Indien är ett samhälle fullt av kontraster där kvinnor kan ha politiska poster, vara verksamma inom finanssektorn och vara framgångsrika affärsmänniskor … men det kan ibland vara en fördel att ha en man vid sin sida. Puntas egen upplevelse har dock varit att det till en början var svårt, men hon långsamt uppnådde respekt och att det stegvis blev bättre.
”Det här är mitt hem, detta är mitt land, detta är mitt folk.”
Punta beskriver Indien som ett motsatsernas land. Hon berättar att hon har haft tur och lever ett privilegierat liv. Hennes bakgrund har gett henne en bra utbildning och gjort det möjligt för henne att betrakta världen. Hon är fullt medveten om att det finns många människor i Indien som har det tufft. Men Punta upplever att det på sikt kommer att bli bättre.
”Vi är så många, många människor, och tyvärr är det fortfarande stor skillnad på de mycket rika och de mycket fattiga. Men som land upplever jag att vi rustar oss för en bättre framtid.”
Om mode och Masai
Puntas ansikte lyser upp och passionen för hantverket och processen gör att hon strålar när vi frågar vad det betyder för henne att producera kläder för Masai. Hon älskar att modet rör sig, att det handlar om nya produkter säsong efter säsong och att det utvecklas.
”Printen förändras, tygerna förändras, kropparna förändras och det är intressant att se hur allting utvecklas. Jag älskar mode. Det är inte statiskt. Det finns mycket rörelse i mode.”
Det som Punta framför allt älskar med Masai är den informella, stilfulla looken som alltid är behaglig.
”Det är bekvämt och elegant utan att egentligen vara så formellt. Det är avslappnat. Du ser obesvärad ut, inte tillgjord, och du ser inte ut som om du har på dig en kostym. Det är det jag gillar med Masai.”
En livslång vänskap
För Punta har arbetet med Hans och Nina varit ett privilegium. Med tiden har det ursprungliga samarbetet utvecklats till mycket mer än så. Det professionella samarbetet mellan Punta och Nina har idag blivit till en livslång vänskap mellan de två kvinnorna, trots att de kommer från varsin del av världen och att samarbetet började som en affärsrelation.
För mig är Nina som familj. När jag kommer till Danmark träffar jag alla i familjen, barnen och deras vänner. Jag har träffat Ninas familj många gånger genom åren, och det har alltid varit lika trevligt. Och Nina och jag kommer fortsätta vara vänner – för alltid.”
2015 såldes Masai till engelska ägare och ägs fortfarande av ett engelskt företag, men ledning, design och produktutveckling sker från Köpenhamn i Danmark med danska medarbetare. Vi har valt att behålla de leverantörer som Hans och Nina har arbetat med under årens lopp, och bara några få nya har tillkommit. Veckan efter att vi intervjuade Punta och hade åkt hem från Indien igen var Nina på sitt årliga besök hos Punta
Masai stories
Masai stories är porträtt av kvinnoliv som framförs genom tankar och reflektioner från engagerade och passionerade kvinnor. Historierna handlar om mångfald, öppenhet, mod och inte minst om friheten att vara och välja sig själv. Genom mötet med olika kvinnor, vilka alla inspirerar oss med sina livsval och sin kreativitet, är vår önskan att skapa en alldeles speciell inblick i kvinnornas världar. På detta sätt kan vi visa den skönhet och styrka som uppstår när livspassioner får möjlighet att utvecklas och när man väljer att lyssna till sig själv och göra det man drömmer om.
Se andra stories
VISA ALLA
Elisabeth Nielsen
Den dansk-ukrainska pianisten Elisabeth Nielsen började sin musikaliska resa och upptäckte sin fascination för pianot när hon var 5 år. För henne är musiken ett språk som får sin energi från mötet med publiken.
Loa Dalgaard Worm
Ever since she was a small child, Loa Dalgaard Worm has wanted to save the world. Today, she’s able to come closer to achieving that goal, step by step and day by day, through collaborating closely with companies all over the world to put in place ambitious sustainability strategies.
Masai 30 Years
De fantastiska människor som har varit med på resan är i hög grad en del av den framgången. Därför har vi bjudit in nio kvinnor, både kollegor och kunder, till ett öppet, ärligt och personligt samtal om att fylla 30, om att vara kvinna i dag och om varför Masai är så speciellt. Allt detta har samlats till en fin historia som känns som det helt korrekta sättet att fira Masai på.